Sätt ugnen på 175 grader.
Kläm fast bakplåtspapper i botten av en springform, cirka 22 cm i diameter, och smörj kanterna med smör.
Smält smöret och bryn det gärna tills det börjar dofta nötaktigt. Det ger bottnen en extra knäckig smak.
Ta kastrullen från plattan och lägg i mandelmjöl, sötning och vanilj. Blanda till en deg. Tryck ut i springformen. Grädda i 8 minuter tills bottnen fått lite färg. Låt svalna.
Rör ihop färskost, grädde, ägg, äggula, citronzest, vanilj och eventuell sötning för hand.
Häll i formen.
Höj värmen till 200 grader. Grädda 15 minuter. Sänk till 110 grader och låt stå ytterligare 45–60 minuter.
Stäng av värmen och låt svalna i eftervärmen.
Ta ut kakan när den svalnat helt och ställ in i kylen för att vila över natten.
Toppa med färska blåbär eller andra bär.
Näringsvärde är per portion